Istanbul, Izmır
Antalya, Cyprus

Telefon
+90 532 324 81 04

24/7
Free Support

Transplantacija kose

FUE Hair Transplantation

Šta je transplantacija kose?

Transplantacija kose je proces obnavljanja kose koja je izgubljena kao rezultat genetskih ili hormonalnih stanja, upotrebe droga ili nesreće. U toku ovog procesa, osnovni princip je obnavljanje kose, pri čemu se čuva njen prirodni i estetski izgled.

Transplantacija kose je minimalno bolan estetski tretman bez rizika u poređenju sa drugim tretmanima. To je zbog toga što pri ovom procesu nema sečenja, a samim tim ne ostaje ni ožiljak. Pri transplantaciji kose, dlake, ili takozvani graftovi, se prikupljaju sa drugih delova tela, pre svega sa vrata ili grudi.

Metode transplantacije kose

Postoje dve glavne metode transplantacije kose: FUT i FUE. Pri FUT metodi (eng.Folicular Unit Transplantation), grupa dlaka se vadi sa zadnje strane vrata i prebacuje se na područje transplantacije. Ipak, pri ovoj metodi, može ostati ožiljak i možda nećete biti zadovoljni izgledom. Kao rezultat toga, FUT metoda se više ne koristi, a umesto nje je široko prihvaćena FUE metoda kao glavna metoda transplantacije kose.

FUE metoda

FUE (ekstrakcija folikularne jedinice; eng.Folicular Unit Extraction) je najsavremenija metoda transplantacije kose. Ne ostavlja ožiljak i bezbolna je.

Kod ove metode, najpre se određuje područje transplantacije. Za proces transplantacije, vade se dlake sa zadnje strane vrata i iza ušiju, pošto su dlake na ovim područjima daleko otpornije na opadanje kose.

U procesu ekstrakcije, folikule dlake koje se nazivaju graftovi se izdvajaju pomoću motora od 0,7-0,9 mikrona. Ovi graftovi se kategorizuju i pobrojavaju nakon ekstrakcije. Zatim se čuvaju u posebnom rastvoru sve dok ne dođe do procesa transplantacije.

Zatim se područje transplantacije kanalizuje. Najvažnija stvar u ovom procesu je praćenje rotacije kanala transplantacije, koja je veoma važna kako bi se obezbedio prirodan izgled kose. Nakon toga počinje proces transplantacije.

Kako izgleda proces anesteziranja?

U FUE metodi se koristi lokalna anestezija. Osoba je budna i može slobodno da razgovara sa lekarom o bilo kakvim pitanjima koja imaju o samoj proceduri tokom tretmana.

Ima li bola ili nelagodnosti?

Tokom operacije, ne. Osetićete samo kratak bol kada budete primali injekciju anestezije.

Nakon transplantacije kose

Zavoj, koji se stavlja na mesto transplantacije nakon procesa, se može ukloniti nakon 24 časa. Kosu ne smete prati naredna 3 dana. Nakon transplantacije, crvene tačke i tanke kraste će se pojaviti na mestu transplantacije, ali to je potpuno normalno. Kraste će nestati nakon jedne nedelje.

Da li ostaje ožiljak nakon transplantacije kose?

Ne. Pošto su kanali za transplantaciju minijaturni, neće biti ožiljaka nakon transplantacije kose. Takođe, neće biti ožiljaka ni gubitka dlake na mestima ekstrakcije, a to su zadnja strana vrata i uši.

Na šta treba da obratim pažnju nakon transplantacije kose?

Nakon procedure, osetljivu kosu i kožu je potrebno pažljivo zaštititi. Potrebno je da izbegavate direktnu izloženost suncu i da nosite šešir ukoliko je neophodno.

Takođe, bitno je izbegavati more i bazene. Možete se vratiti na posao nakon 1 ili 2 dana. Od osobe do osobe, videćete rezultate kroz približno 3 meseca, a proces će biti završen kroz 6 do 12 meseci. Nakon transplantacije kose, možete imati trajnu i prirodnu kosu koja se može češljati.