Istanbul, Izmır
Antalya, Cyprus

Telefon
+90 532 324 81 04

24/7
Free Support

Gubitak kose

Hair Loss

Šta je gubitak kose?

Opadanje kose je prirodan proces. Svakog dana, izgubimo između 50 i 100 dlaka i to je potpuno normalno kako bi se kosa regenerisala. Ipak, u nekim slučajevima, ovaj broj može biti viši, što dovodi do ćelavosti ili gubitka kose.

Koji su glavni uzroci gubitka kose?

Stres:

Kada je pod stresom, ljudsko telo funkcioniše drugačije u odnosu na normalne okolnosti, a kao rezultat, to se odražava i na kosu. Ako gubite kosu zbog stresa, ne brinite; kosa izgubljena zbog stresa se obično vraća nakon što stresni period prođe.

Anemija:

Anemija može da dovede do ekstremnog gubitka kose. Anemija, najprostijim terminima, se može opisati kao smanjenje ukupnog broja crvenih krvnih zrnaca u krvi. Smanjenje krvnih zrnaca dovodi do nedostatka gvožđa. Bez gvožđa u telu, kosa ne može pravilno da se hrani i raste, te počinje da opada. Iako se može lako lečiti, trebalo bi da posetite lekara čim se anemija pojavi.

Bolesti štitne žlezde:

Štitna žlezda je odgovorna za proizvodnju određenih hormona. Kada počne da radi slabije, ta pojava se naziva „hipotireoza”, dok „hipertireoza” označava pojavu kada počne da radi više nego što je potrebno.

U oba slučaja, metabolizam počinje da radi drugačije. Nedostatak vitamina i gvožđa je najčešći problematični ishod ove dve bolesti. Kao rezultat tih nedostataka, kosa počinje da opada. Ipak, ovi problemi sa kosom su izlečivi, naročito hipotireoza.

Alopecija: Ovo je bolest pod nazivom „alopecia areata”. Kod ove bolesti, čest je mestimičan gubitak kose, na područjima prečnika približnodo 3 cm.

Upotreba droga:

U nekim slučajevima, upotreba droga utiče na telo i dovodi do nedostatka vitamina i gvožđa u kosi. Kada se prestane sa korišćenjem droga, verovatno će prestati i gubitak kose.

Nedostatak vitamina

Koren dlake ne može da preživi bez vitamina. Bez vitamina, kosa će početi da opada ili slabi.

Kako možete da sprečite gubitak kose?

Važno je saznati uzrok gubitka kose. Ako je u pitanju zdravstveno stanje koje dovodi do opadanja kose, potrebno je lečiti se odmah. Ukoliko je stanje takvo da nije potrebna hitna medicinska intervencija, mogu se obaviti PRP ili mezoterapija kose kako bi se sprečio gubitak kose.

Ako je previše kasno da preduzmem preventivne mere, šta bi trebalo da radim?

Ako je gubitak kose iznenadan i neočekivan, uvek možete potražiti pomoć savremenih metoda. U sterilisanim uslovima, možete obaviti FUE tretman koji oporavlja kosu na veoma prirodan način.