Ka shumë hapa në operacionet e transplantimit të flokëve. Eshtë e dobishme të dini se çfarë të prisni para se të shkoni dhe të bëni një transplant flokësh. Ne do të shqyrtojmë cilat janë këto hapa në këtë artikull.

Pasi pacienti arrin në klinikën e transplantimit, ekspertët menjëherë e informojnë atë për procedurën. Pastaj ata fotografojnë zonën e kokës së pacientit nga kënde të ndryshme. Këto fotografi ndihmojnë ekspertët dhe pacientin të shohin ndryshimin midis para dhe pas operacionit. Pas fotografimit, kirurgu identifikon dhuruesin dhe zonat e synuara. Kirurgu i shënon këto zona në kokën e pacientit. Kirurgu rruan flokët në këto zona (përveç metodës DHI sepse operacioni mund të kryhet pa rruajtjen e flokëve në metodën DHI). Pastaj kirurgu fillon operacionin duke aplikuar anestezi lokale në kokën e pacientit.

Në fillim, kirurgu aplikon anestezinë lokale vetëm në zonën e dhuruesit. Kjo parandalon që pacienti të ndiejë dhimbje gjatë fazës së ekstraktimit. Faza e ekstraktimit ndryshon në varësi të metodës që kirurgu po zbaton. Në metodat FUE dhe DHI, kirurgu nxjerr njësitë individuale folikulare. Pas fazës së ekstraktimit, personeli mjekësor ruan gjëndrat e nxjerra në enë me temperaturë të ulët.

Procesi i transplantimit të flokëve zgjat rreth 5 deri në 7 orë. Ka një pushim 30-minutësh pas fazës së ekstraktimit për të marrë drekën. Pas pushimit kirurgu fillon fazën e mbjelljes duke aplikuar anestezi lokale në zonën e synuar. Faza e mbjelljes gjithashtu ndryshon në varësi të metodës. Në metodën FUE, kirurgu hap kanale të vockla në skalpin e kokës dhe mbjell folikulat në këto kanale. Për më tepër, në metodën DHI kirurgu drejtpërdrejt implanton folikulat në lëkurën e kokës së pacientit duke përdorur pajisje të ngjashme me stilolapsin.

Cfarë ndodh pas operacionit?

Skalpi juaj mund të jetë pak i lënduar pas operacionit. Mjeku juaj do t’ju rekomandojë me disa qetësues kundër dhimbjes dhe antibiotikë. Këto ilaçe do t’ju ndihmojnë gjatë dy ditëve të para. Pas një ose dy javësh, pacienti mund të kthehet në jetën e tij normale.

Flokët e transplantuar rishtas do të bien duke filluar afërsisht nga java e tretë deri në javën e gjashtë. Kjo periudhë është plotësisht normale. Quhet një periudhë shoku. Në këtë periudhë, qimet do të rinovohen dhe do të bëhen më të forta dhe më të shëndetshme. Pacienti do të shohë rritje të dukshme në muajin e gjashtë. Pas një viti, zona e marrësit do të jetë e pandashme nga zona e donatorëve dhe rritja do të vazhdojë në rrjedhën e saj normale.

Transplantimi i flokëve është një operacion shumë i rehatshëm dhe i sigurt. Pacienti mund të lexojë një libër, të shikojë një film ose të dëgjojë muzikë gjatë operacionit dhe mund të bëjë një pushim ashtu siç dëshiron.