Çdo ditë, njerëzit vendosin të kenë një operacion të transplantimit dhe të bëjnë kërkime për një metodë të përshtatshme, siç është teknika FUE dhe një klinikë e besueshme. Por shumicen e kohës harrojnë për të mësuar arsyet. Ne do të donim t’ju informonim se si ndodh humbja e flokëve dhe llojet e humbjes së flokëve.

Çfarë është rrënja e flokëve?

Sot, humbja e flokëve (e njohur si alopecia) është një nga problemet më të zakonshme në mesin e njerëzve. Përkundër faktit që ne mendojmë se ky problem lidhet vetëm me burrat, nuk është e vertete. Në ditët e sotme, një numër i madh i grave dhe madje edhe të rejave  gjithashtu ankohen për rrenjen e flokëve. Sidoqoftë, ky problem ndodh sidomos tek meshkujt e moshës së mesme.

Edhe pse ka arsye të ndryshme për humbjen e flokeve, simptomat dhe trajtimet janë pothuajse të njëjta. Për më tepër, ka disa lloje të humbjes së flokëve të cilat janë të lehta për t’u diagnostikuar dhe shëruar.

Si ndodh rrënja e flokëve?

Humbja e flokëve ndodh si tek burra ashtu edhe tek gra. Në thelb, ka dy modele të flokëve, të cilat janë meshkuj dhe femra. Dhe humbja e flokëve si proceset eshte ndryshe për të dy llojet e flokëve.

Humbja e flokëve në modelin e flokëve mashkullor

Ne modelin mashkullor, humbja e flokëve mund të fillojnë pas adoleshencës së tyre dhe vazhdon gjatë tërë jetës së tyre. Në përgjithësi, ajo fillon aq pak sa që nuk mund ta kuptosh. Ndërsa vazhdon, ajo lë një unazë flokësh përgjatë pjesën e poshtme të kokës. Për fat të keq, shumica dërrmuese e meshkujve që kanë humbje flokësh të modelit mashkullor, përfundojnë duke u bërë tullac.

Humbja e flokëve në modelin e flokëve femra

Ky proces është i ndryshëm për gratë. Shumicen e kohës, flokët ngadalë hollhen mbi kokë, edhe pse vija e flokëve nuk ulet. Kjo ndodh për gratë e mëdha për shkak të plakjes. Kjo është një pjesë e procesit. Gjithashtu, humbja e flokëve mund të ndodhë me gratë çdo kohë pas adoleshencës së tyre. Edhe pse flokët hollohen tullaclleku eshte i rrallë tek gratë.

Llojet e humbjes së flokëve

Humbja e flokëve mund t’i ndodhë kujtdo për arsye të ndryshme. Mund të jetë një faktor gjenetik, ose tjetër. Megjithatë, arsyet e sotme më të zakonshme për humbjen e flokëve janë:

  • alopecia androgjenetike
  • alopecia areata
  • alopecia totalis
  • telogen effluvium
  • anagen effluvium
  • tinea capitis
  • cicatricial alopecia
Androgenetic alopecia

Alopecia androgjenetike është lloji më i zakonshëm i humbjes së flokëve. Sipas numrave, më shumë se 50 milion burra dhe 30 milion gra janë të prekur nga ky problem, në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Edhe pse ky lloj është një arsye trashëgimi për humbjen e flokëve, sot ne mund ta shmangim atë me ndonjë mbështetje mjekësore dhe operacione.

Alopecia Areata

Alopecia Areata është një lloj humbjeje e flokëve që ndodh për shkak të sulmeve të sistemit imunitar në indet e shëndetshme, madje edhe në rrënjët e flokëve. Rrjedhimisht, flokët bien jashtë dhe shmang flokët e reja të rriten.

Pavarësisht nga mosha e tyre, të gjithë mund të hasin në këtë gjendje. Më e rëndësishmja, ky proces është më i shpejtë se të tjerët dhe kështu ajo përfundon papritmas dhe i bën flokët të bien në çdo pjesë të trupit. Pas një kohe të mjaftueshme pa ndonjë trajtim, kjo sëmundje mund të kthehet në alopecia totalis, ose baldness plotë.

Alopecia Totalis

Alopecia Totalis, si Alopaecia Areata, ndodh për shkak të gabimit të sistemit imunitar. Edhe pse arsyet për Alopecia Totalis nuk njihen siç duhet, ekspertët mendojnë se faktori kryesor për këtë lloj humbjeje të flokëve është stresi.

Është lloji më i tmerrshëm i humbjes së flokëve sepse mund të kthehet në Alopecia Universalis, e cila është një humbje e plotë e flokëve në të gjithë trupin. Nuk ka një metodë të veçantë shërimi për këtë por mjekët rekomandojnë pacientët që të kenë shtesa që mbështesin sistemin imunitar. Për shembull, pemët dhe perimet që përmbajnë selen, vitaminë A, B2, B6 dhe C.