Transplantimi i mjekrës është një operacion estetik që është bërë më i njohur në vitet e fundit. Procesi i tij është mjaft i ngjashëm me transplantimin e rregullt të flokëve, por mund të themi se është një proces shumë më delikat se sa operacionet e rregullta të transplantimit të flokëve. Kjo është për shkak të ndjeshmërisë së lëkurës në fytyrën tuaj. Eshtë shumë më e butë në krahasim me kokën tuaj. Si rezultat, kërkon më shumë kujdes sesa normalja.

Periudha e Shërimit

Tri ditët e para janë thelbësore si në rastin e një transplantimi të rregullt të flokëve. Meqenëse plagët tuaja janë ende shumë të freskëta, është e mundur që ju të mund të dëmtoni transplantimet nëse nuk jeni të kujdesshëm. Mjeku juaj do t’ju shpjegojë në detaje se çfarë të bëni. Por mbani mend, nëse nuk ndiqni këshillat e mjekut tuaj, mund të humbni disa folikuj, dhe kjo do të ndikojë në rezultatet tuaja pa masë.

Mjeku juaj do t’ju rekomandojë antibiotikë. Përdorni ato rregullisht. Brenda një jave, plagët tuaja do të shërohen plotësisht.

Një gjë e rëndësishme që ju duhet është që pas një muaji nga operacioni juaj, ju do të përjetoni periudhën e “shokut”. Në këtë periudhë, qimet e transplantuara të mjekrës tuaj të sapo aplikuara do të bien. Kjo është mjaft normale dhe pacientët që kanë bërë një transplant të rregullt të flokëve gjithashtu e përjetojnë këtë.

Nëse e keni kaluar javën e parë pa ndonjë ndërlikim, atëherë është e sigurt të thuhet se do të jeni të kënaqur me rezultatet tuaja. Sepse pas një jave, kanalet tuaja do të jenë shëruar dhe shartimet në këto kanale do të jenë bashkangjitur me sukses. Ju keni anashkaluar rrezikun e humbjes së disa prej shartimeve tuaja.

Gjërat për të Qenë të Kujdesshëm pas një Transplantimi të Mjekrës

Ka disa gjëra që ju mund të bëni në mënyrë që të kaloni në periudhën e shërimit në mënyrën më të mirë të mundshme. Para se të kaloni në periudhën e shërimit, gjëja e parë që mund të bëni është të sillni një mik me vete në klinikë. Ju mund të keni nevojë për pak shoqëri  pas operacionit.

Tri ditët e para pas operacionit janë shumë të rëndësishme. Ju duhet të jeni shumë të kujdesshëm gjatë ditëve të para, pasi plagët tuaja mezi kanë filluar të shërohen. Lëvizjet e kokës mund të dëmtojnë transplantimet tuaja, kështu që përpiquni të shmangni uljen e kokës dhe shikimin sa më shumë të jetë e mundur. Marrëdhëniet seksuale dhe puna jashtë mund të jenë gjithashtu të rrezikshme. Për më tepër, duhet të mbani mend që të keni kujdes gjatë veshjes dhe aksesorëve të tillë si shaje dhe shamitë. Ju duhet të jeni shumë të kujdesshëm në lidhje me pozicionin tuaj të gjumit. Me pak fjalë ju duhet të shmangni çdo kontakt me zonën tuaj të transplantimit.

Edhe nëse keni disa gjakderdhje, e cila pritet, mos e pastroni ose lani fytyrën. Stafi në klinikën ku keni kryer operacionin tuaj do të lajë fytyrën tuaj pas ditës së tretë. Fytyra juaj gjithashtu mund të kruhet gjatë periudhës së shërimit. Sidoqoftë, ju do të dëmtonit seriozisht transplantimet pas kruajtjes së fytyrës. Mundohuni të mos mendoni për kruajtjen.

Zona juaj e transplantit do të shërohet plotësisht pas rreth dy javësh nga operacioni. Ju duhet të shmangni gjërat që kemi përmendur më lart dhe të përdorni ilaçet që mjeku juaj ju ka dhënë nëse dëshironi të merrni rezultatet më të mira të mundshme. Ju gjithashtu duhet të shkurtoni pirjen e duhanit dhe pirjen e pijeve me përmbajtje alkoolike.

Shtë e rëndësishme të theksohet se nuk duhet të rruani kurrë gjatë tre muajve të parë edhe kur plagët tuaja shërohen plotësisht. Por nëse mjekra juaj po ju shqetëson vërtet, atëherë mund ta shkurtoni duke përdorur një gërshërë të ndjeshme.

Nëse i ndiqni këto këshilla me rekomandimet e mjekut tuaj, mjekra juaj do të shërohet pa humbje dhe do t’i shihni rezultatet brenda 10 muajve.