Stresi është një situatë thelbësore për mbijetesën e një personi. Ajo nxit kimikate të caktuara për të përgatitur trupin për rreziqet dhe vështirësitë përpara. Por ndonjëherë stresi zgjat më shumë. Nëse nivelet e stresit janë të paqëndrueshme, atëherë mund të përballeni me disa çështje shëndetësore.

Mund të ketë një numër arsyesh pse po i humbni flokët dhe stresi mund të jetë një prej tyre. Nëse jeni duke përjetuar stres emocional ose ankth mund të humbni përkohësisht flokët. Duhen rreth 3 muaj që rënia e flokëve të fillojë sapo të hyni në një periudhë kaq stresuese. Pasi të mbarojë kjo periudhë, flokët tuaj fillojnë të rriten disa muaj më vonë, me kusht që të mos ketë ndonjë shkak tjetër themelor për humbjen e flokëve tuaj.

Arsyeja pse stresi shkakton humbjen e flokëve është se stresi fillimisht bën që trupi juaj të prodhojë hormone të caktuara në mënyrë që të përshtatet me gjendjen tuaj. Nëse stresi është afatgjatë, këto hormone të tepërta dhe në shumicën e rasteve të padëshiruara bëjnë që gjëndrat e flokëve tuaj të kalojnë në një “fazë pushimi”, e cila do të zgjasë për sa kohë që nivelet e stresit tuaj vazhdojnë të jenë të larta.

Llojet e humbjes së flokëve që kanë të bëjnë me stresin e tepërt

Humbja e flokëve në lidhje me stresin mund të shihet në tre lloje të ndryshme. Këto lloje janë si më poshtë:

  • Effluvium telogen: Në rrjedhësin e telogjenit, nivelet e tepërta të stresit bëjnë që gjëndrat e flokëve të kalojnë në “fazën e pushimit”. Flokët do të bien në numër të madh për rreth tre ose katër muaj. Pasi nivelet e stresit të kthehen në normale, flokët do të fillojnë të rriten përsëri në 6-9 muajt në vijim.
  • Alopecia areata: Mund të ketë një numër arsyesh të ndryshme për të shkaktuar këtë gjendje, megjithatë stresi i tepruar është një prej tyre. Në alopecia areata, sistemi imunitar i trupit nuk i njeh gjëndrat e flokëve dhe i sulmon ato. Kjo rezulton që të shfaqen boshllëqe në lëkurën e kokës. Arsyeja pse fusha e efektit të saj është vetëm e pjesshme është e panjohur.
  • Trichotillomania: Trichotillomania është një sëmundje psikologjike që bën që njerëzit në mënyrë të pavullnetshme të shkulin flokët, vetullat, mjekrën apo qimet e zonave të tjera. Në përgjithësi ndodh para pubertetit. Shkulja e flokëve konsiderohet si një mënyrë për të përballuar nivelet e stresit të tepërt.

Si ta trajtoni humbjen e flokëve në lidhje me stresin

Mbajtja e nivelit të stresit nën kontroll ndalon humbjen e tepërt të flokëve. Të flini mjaftueshëm, të pini shumë ujë, të hani shëndetshëm, të ushtroheni rregullisht, të praktikoni meditim, të gjitha ju ndihmojnë të mbani nivelet e stresit tuaj të ulët. Mundohuni të mos u frikësoni. Kjo periudhë që po përjetoni është vetëm e përkohshme dhe humbja e flokëve tuaj mund të kthehet plotësisht.

Në disa raste, shkaku i humbjes së flokëve gabimisht mund të mendohet si stres i tepërt. Por faktorë të tjerë si ndryshimet sezonale gjithashtu mund të shkaktojnë humbjen e flokëve. Gjithmonë këshillohuni me mjekun tuaj në mënyrë që të kuptoni si duhet shkakun e humbjes së flokëve tuaj dhe të ndiqni këshillat e mjekut tuaj.