Cdo person humbet rreth 50-100 fije floku në një ditë të vetme dhe kjo është shumë normale pasi fillesat e reja të flokëve do të zëvendësojnë ato të vjetrat. Por kur sasia e humbjes së flokëve është më shumë se kaq, mund të pësoni ndryshime të dukshme në flokët tuaj. Kjo për faktin se sasia e fillesave të flokëve të sapo rritura nuk do të jetë e mjaftueshme për të zëvendësuar ato të vjetra që keni humbur.

Nëse po pyesni veten se përse ndodh humbja e flokëve, para së gjithash duhet të keni në mendje se ekzistojnë shumë arsye që mund të shkaktojnë humbje të tepruar të flokëve. Këto shkaqe përfshijnë por nuk kufizohen vetëm në faktorët gjenetikë, ndryshimet hormonale, kushtet mjekësore dhe përdorimin e disa ilaçeve. Eshtë gjithashtu e mundur që të hasni në humbjen e flokëve si tek burrat ashtu edhe tek gratë por është shumë më e zakonshme tek burrat.

Si e kuptoni se vuani nga humbja e tepërt e flokëve?

Nëse jeni duke pyetur veten nëse sasia e flokëve që humbni është normale apo e tepërt, ka disa gjëra që mund të bëni për të qenë të vetëdijshëm për situatën. Mund të mos jetë e mundur të llogarisni nëse humbni sasinë ditore të flokëve që konsiderohet normale (100 fillesa), por mund t’i kontrolloni me metoda të tjera. Për shembull, gjatë gjumit mund të përdorni një jastëk me ngjyrë të bardhë dhe të kontrolloni nëse shihni shumë fijet e flokëve në jastëk kur zgjoheni. Nëse shihni fillesa të flokëve të rëna që duken të tepërta, atëherë mund të vuani nga humbja e flokëve.

Një mënyrë tjetër për të identifikuar problemin tuaj të humbjes së tepërt është të prekni flokët butësisht me duart tuaja sikur t’i përkëdhelni. Nëse pas këtij veprimi merrni shumë fijet e flokëve në dorë, ky është gjithashtu një tregues i humbjes së tepërt të flokëve. Ju gjithashtu duhet t’i kushtoni vëmendje fijeve të flokëve që shihni në dysheme pasi të bëni dush. Nëse mendoni se sasia e fillesave të flokëve në dysheme është e tepërt, atëherë mund të dëshironi të shihni një mjek për problemin tuaj të tepruar të humbjes së flokëve.

Cilat janë shkaqet e mundshme të humbjes së tepërt të flokëve?

Shkaqet më të zakonshme të humbjes së tepërt të flokëve janë faktorët gjenetikë dhe ndryshimet hormonale. Ekzistojnë gjithashtu shumë ilaçe që dihet se përfshijnë humbjen e përkohshme të flokëve në efektet e tyre anësore, prandaj është e zgjuar të kontrolloni efektet anësore të ilaçeve që përdorni. Kequshqyerja njihet gjithashtu që shkakton humbje të tepruar të flokëve, prandaj bëni kujdes për ushqimin tuaj.

Një tjetër shkak që është nënvlerësuar nga shumica e njerëzve është stresi. Duke qenë e ekspozuar ndaj sasive të larta të stresit, dihet se shkakton humbje të tepruar të flokëve. Përdorimi i produkteve të flokëve që janë të dëmshëm për flokët tuaj dhe kokës tuaj është e njohur gjithashtu që shkaktojnë humbjen e flokëve ose parandalojnë ritmin e rritjes së fillesave të reja të flokëve. Nëse shihni një mjek, do të keni mundësi të merrni diagnozën më të saktë dhe rekomandimet e mundshme për të zgjidhur situatën tuaj të tepruar të humbjes së flokëve.