Kur operacioni i transplantimit të flokëve krahasohet me disa nga operacionet e tjera kryesore mjekësore mund të thuhet se efektet anësore të padëshiruara pas operacionit të transplantimit të flokëve marrin më pak kohë për t’u zhdukur. Ato nuk janë aq të rënda sa ato me të cilat do të hasni pas një operacioni të madh.

Një nga efektet e pritura afatshkurtra që do të ndodhin në lëkurën e kokës tuaj është formimi i koreve  pas transplantimit të flokëve dhe kruajtjes. Megjithëse prerjet ose depërtimet në një operacion për transplantin e flokëve bëhen në diametra shumë të vegjël, të hasësh në kore që kanë filluar të formohen në lëkurën e kokës tuaj është një gjë shumë e natyrshme. Kur plagët fillojnë të formohen në lëkurën e kokës tuaj, duhet të keni parasysh që kjo është një tregues i procesit të shërimit që po ndodh. Do të përballeni pothuajse me të njëjtat forma të koreve ( gërvishtje) njëlloj si të keni pësuar ndonjë dëmtim që shkon nga një prerje e vogël në gisht deri në një aksident të rëndë pune.

Cili është shkaku i irritimeve pas operacionit të transplantimit të flokëve?

Mund të ketë disa arsye që shkaktojnë kruajtje pas një operacioni të transplantimit të flokëve. Një nga arsyet që hasen më shpesh është formimi i koreve në kokë. Sidoqoftë, nëse kjo është arsyeja e kruajtjes, nuk duhet të ndjeheni kruajtje pasi plagët bien në mënyrë të natyrshme. Ky proces do të zgjasë vetëm rreth 10 ditë.

Nëse shkaku i kruajtjes nuk zgjidhet kur plagët janë zhdukur plotësisht dhe kruajtja juaj ka shkuar për një kohë të gjatë në një mënyrë të rëndë, atëherë mund të ketë arsye të tjera që shkaktojnë kruajtje në kokën tuaj. Për shembull, në disa raste të rralla, mund të keni infeksione në transplantin; zona e donatorëve dhe kjo mund të jetë arsyeja pse po përjetoni kruajtje. Ekspozimi i kokës tuaj në zona të ndotura ose me pluhur mund të shkaktojë këtë. Nëse mendoni se kruajtja juaj shkaktohet nga një infeksion, duhet të kontaktoni mjekun dhe të ndiqni udhëzimet e tij.

Si kalon irritimi (kruajtja) pas operacionit të transplantimit të flokëve?

Nëse po ndjeheni kruajtje për shkak të koreve, nuk duhet të gërvishtni kurrë kokën tuaj dhe të detyroni koret të bien. Procesi i rënies duhet të ndodhë natyrshëm. Nëse nuk lejoni që gërvishtjet të bien natyrshëm, mund të shkaktoni infeksione ose mund të dëmtoni suksesin e operacionit të transplantimit të flokëve. Kur lini gërvishtjet të bien natyrshëm, duhet të duhen afro 10 ditë që ky proces të përfundojë. Pas kësaj, kruajtja juaj do të ndalojë nëse nuk ka ndonjë shkak tjetër pas saj.

Pavarësisht se çfarë ndodh, nuk duhet të gërvishtni kurrë zonën e transplantimit. Nëse kruajtja bëhet e pakëndshme për ju, mund të kërkoni nga mjeku juaj një shampo ose një produkt për kujdesin e flokëve. Do të shpejtojë procesin e shërimit dhe do të zvogëlojë kruajtjen që po përjetoni. Ju gjithashtu duhet të shmangni përdorimin e kremrave dhe pilulave kozmetike ose mjekësore për zvogëlimin e kruajtjes pa u këshilluar me mjekun tuaj. Mos harroni se mjeku juaj do të japë zgjidhjen më të përshtatshme për simptomën tuaj të kruajtjes.