Një individ i shëndetshëm mban rreth 100,000 gjëndra të flokëve në kokën e tij; këto gjëndra flokësh mund të rinovojnë dhe riparojnë vetveten shumë herë. Është normale që çdo individ të humbasë çdo ditë një sasi të caktuar të flokëve. Kur sasia ditore e flokëve që humbasin fillon të rritet, kjo mund të lidhet me disa arsye të ndryshme.

Është normale të keni një rritje të sasisë së fijeve të flokëve që ju bien kur jeni në muajt e pranverës. Kjo ndoshta është për shkak të ndryshimeve sezonale dhe nuk është asgjë për të cilën duhet të shqetësoheni vërtet. Edhe pse sasia e pritshme e fijet të flokëve që humbisni në një ditë të vetme është rreth 50-100; nuk është e pazakontë të humbasësh deri në 200 fije flokësh në muajt e pranverës.

Cilat janë arsyet e mundshme të rënies së flokëve?

Ka një sërë faktorësh që mund të shkaktojnë humbje të flokëve ose të rrisin sasinë e flokëve që tashmë i humbisni rastësisht ashtu si bën një individ i shëndetshëm. Ndonjëherë mund të jetë thjesht një shkak i thjeshtë dhe i përkohshëm si të qenit në muajt e pranverës, por gjithashtu mund të lidhet me arsye të tjera.

Stresi është ndër shkaqet kryesore të rënies së flokëve. Të ekspozuarit ndaj sasive të larta të stresit mund të rrisin problemin tuaj të humbjes së flokëve. Ndonjëherë kjo mund të jetë një shkak i përkohshëm dhe të ndalet pas një kohe të shkurtër. Ndonjëherë mund të zgjasë më shumë derisa të zvogëlohet ashpërsia e humbjes së flokëve.

Nëse po humbisni më shumë fijet flokësh nga sa bëni zakonisht, një arsye tjetër pas kësaj mund të jetë një operacion ose ndonjë lloj procesi mjekësor që keni kaluar së fundmi; ose efektet anësore të një ilaçi që po përdorni. Nëse ky është shkaku i rritjes së sasisë së fijeve të flokëve që ju humbni çdo ditë, ajo do të kthehet përsëri në normale pas një periudhe kohe kur shëroheni nga operacioni ose ju ndaloni së marri ilaçet që përdorni.

Çfarë duhet të bëni për të mos tejkaluar kufirin ditor të rënies së flokëve?

Të jesh i kujdesshëm në lidhje me produktet e flokëve që përdorni është një ide e zgjuar. Ju duhet të shmangni zgjedhjen e produkteve që përmbajnë kimikate të tilla si squfuri ose plumbi.

Nëse përdorni ndonjë ilaç që mund të shkaktojë humbje të flokëve si efekt anësor, mund të këshilloheni me mjekun tuaj dhe të ndaloni marrjen e këtij ilaçi.

Nëse arsyeja për rënien e flokëve tuaj është stresi, sigurisht që duhet të shmangni mjediset stresuese. Bërja e pushimeve me familjen ose miqtë tuaj mund të jetë një ide e zgjuar të ndjeheni më pak stresues dhe t’i jepni mendjes ca kohë për tu shëruar.

Në përgjithësi, fijet ditore të flokëve që humbasim janë thjesht flokë të prishur dhe ato nuk përfshijnë gjëndra flokësh. Nëse ato bien me gjëndrat, kjo do të thotë se është një rënie e flokëve më e rëndë dhe në këtë rast; Këshillimi i mjekut para se të humbni më shumë flokë rekomandohet shumë.