Eshtë kryer për herë të parë në Japoni në 1930 si transplantim që njohim sot. Eshtë zhvilluar masivisht me përmirësimin e teknikave me shkencë dhe njohuri rreth skalpit së flokëve.

Cili është qëllimi i transplantimit të flokëve?

Flokët kanë qenë gjithmonë një nga gjërat që tërheq më shumë vëmendjen tek një person për të dy gjinitë. Gjëja e parë ose një nga gjërat e para është se njerëzit shikojnë kur shikojnë në pasqyrë janë flokët e tyre. Prandaj, nuk ka çudi dhe interesi në rritje për transplantimin e flokëve vitet e fundit.

Kush mund të ketë operacion për transplantin e flokëve?

Nuk ka asnjë kufizim në botën moderne, por kush mund ta bëjë këtë? Gratë dhe burrat janë në gjendje ta zbatojnë këtë operacion. Por kryesisht, burrat e bëjnë atë në varësi të hormonit burrëror të quajtur androgjen. Përveç kësaj, falë zhvillimeve të sotme teknologjike, njerëzit gjithashtu mund të bëjnë transplantin e mustaqeve dhe mjekrës.

Cfarë lloj metodash ekzekutohen për transplantin e flokëve?

Epo, ekzistojnë dy teknika të transplantimit të flokëve; Metoda FUE dhe metoda FUT. Dallimi kryesor midis këtyre dy është FUT mund të lërë shenja në qafë. Sepse në këtë metodë hiqet një linjë lëkure që përmban flokë nga qafa. Nga ana tjetër, në metodën FUE, gjëndrat e flokëve merren një nga një dhe mbillen në zonat që mungojnë. Dhe nuk do të ketë asnjë gropë apo shtigje pas operacionit. Ekzistojnë gjithashtu metoda DHI, Sapphire dhe Manual Punchtransplantimin e flokëve FUE.

Në përgjithësi, metoda jo shënjuese FUE preferohet nga shumica e pacientëve. Transplantimi i flokëve nuk është vetëm për tullac. Mund të përdoret gjithashtu për të rritur dendësinë e flokëve në zonat e holluara. Pas analizës së flokëve dhe kokës me ekspertë, ata reciprokisht vendosin se cila metodë do të ishte më e përshtatshme duke marrë parasysh llojin, ngjyrën, dendësinë e flokëve.

Cila zonë është më e mirë për të marrë folikulat për transplantimin e flokëve?

Folikulat e flokëve zakonisht preferohen për transplantimin e flokëve nga pjesa e pasme e kokës. Nëse gjëndrat e flokëve, të cilat quhen shartime si term mjekësor, nuk mund të hiqen nga pjesa e pasme e kokës ose faqet e përkohshme, gjoksin ose krahët e pacientit mund të përdoren për transplantim të flokëve. Befasuese apo jo? Po por me zhvillimet e shkencës, ne gjithmonë shohim se gjithçka është e mundur.

Cfarë ndodh pas operacionit?

Eshtë thelbësore të pushoni dhe të prisni shërim midis tre dhe pesë ditëve. Brenda një jave ose dhjetë ditësh, pacienti do të jetë i aftë të kthehet në jetën e tij të përditshme shoqërore. Pas disa javësh pas mbjelljes, flokët e transplantuar do të bien dhe nuk duhet të shqetësohen, sepse ky proces është absolutisht normal. Folikulat e flokëve përgatiten për flokët e rinj. Flokët e reja fillojnë të rriten në tre dhe katër muaj dhe përfundojnë në një vit.

Cili është niveli i suksesit të transplantimit të flokëve?

Përcaktimi i numrit të shartimeve të nevojshme për transplantimin e flokëve është shumë i rëndësishëm. Transplantimi i flokëve duhet të jetë i planifikuar shumë mirë. Shkalla e suksesit do të rritet nëse flokët mbillen në këndin e duhur dhe në densitetin e duhur. Nëse të gjithë këta faktorë zbatohen në mënyrë korrekte, shkalla e suksesit afrohet 100%. Shtë e rëndësishme që vendi që të bëhet transplanti i flokëve të jetë një spital i plotë. Salla e operacionit duhet të mbahet higjenike kur të kërkoni një vend për transplantim të flokëve; një pacient duhet të përqëndrohet në cilësinë e ekipit të operacionit dhe përvojën e specialistëve.

 

A ka ndonjë rrezik nga operacioni i transplantimit të flokëve?

Epo, si çdo operacion tjetër kirurgjikal, ekzistojnë edhe rreziqe rreth tij. Shtë një proces i gjatë dhe në varësi të tullacisë mund të kërkohet disa implantim në një periudhë prej një deri në dy vjet. Cilat mund të jenë rreziqet mund të jenë; mbetet mbresë e shënuar, infeksion dhe dështim për të arritur rezultatin e dëshiruar.

Sidoqoftë, lajmi i mirë është; të gjitha këto janë shumë të rralla nëse operacioni kryhet në spital nga një kirurg plastik me përvojë. Dhimbja pas operacionit e cila mund të jetë e kontrollueshme me qetësuesin e dhimbjes, siklet, fryrje dhe fryrje mund të shihet dhe në zonat ku merren flokët dhe transplantohen flokët, një ndjenjë e vetë-shërimit të torporit mund të zhvillohet brenda dy deri në tre muaj.