Një operacion i transplantimit të flokëve pa aplikuar ndonjë anestezi tek pacienti mund të jetë një përvojë e dhimbshme dhe e pakëndshme për këdo. Përveç kësaj, është pothuajse e pamundur që pacienti të qëndrojë i qëndrueshëm gjatë gjithë hapave të operacionit të transplantimit të flokëve. Por nuk ka klinika që do të kryejnë një operacion të transplantimit të flokëve pa përdorur anestezi; prandaj kushdo që nuk ka gjendje shëndetësore që i pengon ata të marrin substanca anestezike është në gjendje të ketë një proces të transplantimit të flokëve pa dhimbje.

Ekzistojnë tre lloje të anestezisë që mund të aplikohen sipas zgjedhjes së pacientit ose rekomandimit të mjekut. Këto lloje të anestezisë mund të hasen në çdo fushë të mjekësisë dhe ato quhen ” anestezi lokale ”, ” anestezi rajonale ” dhe ” anestezi e përgjithshme ”. Ndërsa të gjitha këto metoda mbajnë të njëjtin qëllim (parandalojnë që pacienti të ndiejë çdo lloj dhimbje ose siklet gjatë procesit të operacionit të transplantimit të flokëve); mënyra se si ata aplikojnë secilën prej tyre dhe efektet e tyre janë të ndryshme nga njëra-tjetra.

Mënyra më e zakonshme për të aplikuar anestezinë është përmes injeksioneve nga gjilpëra. Për pacientët që nuk duan që ndonjë gjilpërë të përfshihet në operacion ekziston një zgjidhje. Disa klinika të transplantit të flokëve janë në gjendje të ofrojnë anestezi lokale pa përdorur gjilpëra duke përdorur një pajisje të veçantë.

Cfarë është anestezia e përgjithshme?

Anestezia e përgjithshme është metoda më e gjerë e anestezisë midis të tre metodave. Në këtë metodë ata injektojnë substancën anestezike në mënyrë intravenoze tek pacienti. Kjo e bën pacientin të bjerë në gjumë, të mbetet i mpirë dhe i pavetëdijshëm gjatë gjithë operacionit. Për shkak të kësaj, pacienti nuk do të kujtojë asgjë në lidhje me operacionin kur zgjohet. Ata preferojnë anestezinë e përgjithshme zakonisht në operacione të mëdha kirurgjikale dhe nuk është e nevojshme për një operacion të transplantimit të flokëve përveç nëse mjeku e sheh të domosdoshme ose pacienti insiston në të.

Cila është anestezia rajonale?

Anestezia regjionale është një metodë e anestezisë që ato aplikojnë kur anestezia e përgjithshme nuk është e mundur ose e panevojshme. Siç sugjeron emri, ata aplikojnë anestezi regjionale në zonën e trupit ku do të kryhet operacioni dhe në krahasim me anestezinë e përgjithshme. Anestezia rajonale nuk e lë pacientin pa vetëdije gjatë operacionit. Pacienti është akoma në gjendje të kryejë të gjitha funksionet trupore. E vetmja gjë që bën kjo metodë është bllokimi i nervave në zonën e operacionit, në mënyrë që ata të mos ju bëjnë të ndjeni dhimbje.

 

Cila është anestezia lokale?

Anestezia lokale është e ngjashme me anestezinë rajonale por ato aplikohen në zona shumë të vogla duke përdorur gjilpëra shumë të vogla. Pacienti nuk bëhet pa vetëdije gjatë anestezisë lokale nëse është e mundur ai mund të lexojë libra, të dëgjojë muzikë ose të shikojë një film gjatë gjithë operacionit nën anestezi lokale. Anestezia lokale është lloji më i vogël i anestezisë. Për një operacion të transplantimit të flokëve, anestezia lokale është po aq efektive sa llojet e tjera të anestezisë. Ndërsa zona ku ndodh operacioni është një zonë e vogël dhe anestezia lokale është mjaft e efektshme për ta mpirë atë.